onsdag 12 april 2017

Historik/fakta
Radioaktivitet upptäcktes av Henri Bequerel när han utförde ett experiment 1896. Då undersökte han om man kunde aktivera en fotografisk plåt täckt med ett svart papper användandes fosforescerande material. Han trodde att skenet som röntgenstrålning orsakade i katodstrålerör på något sätt var sammankopplat med hur fosforescerande material lyser i mörkret efter att ha blivit exponerad av en ljuskälla. Experimentet lyckades inte förrän han provade att använda uransalt.  

Han fick tillsammans med Marie och Pierre Curie nobelpris 1903 i fysik för deras forskning om radioaktivitet.  Marie Curie fick sedan 1911 ännu ett nobelpris men den här gången i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium.
Hon fick till och med grundämnet curium och måttenheten Curie uppkallade efter sig.  Marie dog pga. att hon hade utsatts för väldigt mycket strålning under en lång tid, för att de inte ännu visste att det var farligt.

I början av andra världskriget så började man forska inom området för att få fram starkare vapen, det var så man upptäckte kärnvapen.  Kärnvapen får inte sin energi från klassiska sprängämnen utan från fission men även fusion till viss del.
De minsta atombomberna är minst lika kraftfulla som de största av den gamla sortens bomber. De största kan utplåna allt inom en radie på några kilometer.
De enda gångerna kärnvapen har används i krig var när USA bombade Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget. Om man använder kärnvapen i krig kallas det för ett kärnvapen krig. 

Det finns olika typer av radioaktiv strålning, de tre vanligaste är alfa, beta och gammastrålning. Alfa strålning består av två protoner och två neutroner som skickas ut ur en atom. Beta strålning blir till när atomer skickar ut elektroner istället. Gamma strålning brukar följa efter beta- eller alfastrålning för då har atomen mycket överskottsenergi som den vill bli av med och skickar då ut gammastrålning.

Behov
Man använder strålning inom hälsovården, det kan vara i röntgen maskiner eller om man behandlar en cancer patienter så använder man mycket strålning för att förstöra tumören. Man kan även använda strålning inom industrin. För att exempelvis mäta tjockleken på papper. I vår vardag använder vi ickejoniserande strålning som t.ex. mikrovågsugnar, mobiler och solarier. Kärnkraft används som en mer effektiv energikälla än t.ex. vindkraft. Ett av användnings områdena är vapen. 




Nackdelar
·      Radioaktivt avfall från kärnkraftverk
·      Strålningsförgiftning
·      Kärnkraftsolyckor och vapen förstör omgivningen under en lång tid, t.ex. Tjernobyl katastrofen
·      Tar lång tid för strålning att försvinna
·      Kan skapa starka vapen

Fördelar
·      Effektiv energikälla
·      Kärnkraft har låga koldioxidutsläpp
·      Kan ta bort cancer
·      Röntgenmaskiner


Källor

Wikipedia
         Marie Curie
         Henri Bequerel
         Radioaktivitet
         Kärnkraft
         Alfastrålning
         Betastrålning
         Gammastrålning


Källkritik

Wikipedia kanske inte alltid är en jättepålitlig källa, men den har blivit bättre eftersom de har anställt korrekturläsare som ser till att informationen är korrekt.

Stuk.fi är hemsidan för den finska strålsäkerhetscentralen så den verkar vara trovärdig.


Vattenfall är ett känt företag som jobbar inom branschen, därför är den trovärdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar